Sterren op de vloer of een droog Godshuis?

Over kerkrestauratie

Het kerkje van Father Thomas in FreedomparkIn Freedompark, een straatarme township ten Zuidwesten van Johanneburg, woont Father Thomas. Thomas is een pastor, die deze plek heeft verkozen boven de wereld van gemak en welvaart. Hij leeft daar met zijn gezin en zijn mensen het leven van de bewoners van Freedompark.

Father Thomas heeft een klein kerkje. Wij zouden het eerder een oude golfplaten schuur noemen. Het kerkje heeft veel van de bouwstijl van de woningen van de inwoners van Freedompark. Het is een z.g.n “Plakkers-kerkjeā€¯, opgetrokken van oude planken en gebruikte stukken golfplaat.

Doordat die golfplaten allemaal al eerder gebruikt en hergebruikt zijn (wat heet duurzaam!!) zitten er allemaal kleine gaatjes in. Als overdag de zon schijnt, zie je allemaal lichtvlekjes op de vloer in het verder donkere kerkje. Dat geeft een heel apart soort licht. Alsof de sterrenhemel wordt weerspiegeld op de oude kleden die op de lemen vloer liggen in het kerkje. Is eigenlijk wel een mooi, misschien wat romantisch beeld.

Father ThomasMaar de gemeenteleden van Father Thomas vinden het maar niks. Als het zomers veel regent, regenen ze nat en de oude kleden op de vloer gaan er maar van stinken. Ze hebben er over geklaagd bij Father Thomas. Wat kon hij doen?

Fundisisizwe Development Projects heeft hem geholpen. Op zaterdag 4 augustus zijn we met gereedschap, vulmiddel voor al die gaatjes en een nieuwe doorschijnende golfplaat naar Freedompark gegaan. We hebben een van de oude golfplaten midden in het dak vervangen door de doorschijnende plaat. En we hebben het grootste deel van de gaatjes in het dak gedicht.
Father Thomas ervoer het alsof er een wonder aan hem geschiedde. Een droog Godshuis als de regen weer gaat vallen. En toch licht in zijn kerk. Een grote bundel zonlicht midden in de kerk vervangt nu de sterrenhemel op de vloer. Kerkrestauratie in Freedompark.